27-та международна конференция за климата (СОР-27) в Шарм ел Шейх, Египет, приключи

...
27-та международна конференция за климата (СОР-27) в Шарм ел Шейх, Египет, приключи
Коментари Харесай

Приключи конференцията за климата: разбраха се, ама не съвсем.

27-та интернационална конференция за климата (СОР-27) в Шарм ел Шейх, Египет, завърши със съглашение за основаване на фонд за компенсиране на страните, наранени най-тежко от климатичните промени.

Договорено бе основаване на фонд, само че не и кой ще заплаща за него. Европейският съюз настояваше - на вятъра - фондът да се попълня освен от развитите страни, които в исторически проект носят най-голяма отговорност за нездравословните излъчвания, само че и от тези като Китай и Индия, които към момента носят етикета на " разрастващи се ", въпреки и да са израснали от дълго време измежду водещите стопански системи в света.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и други водещи участници в договарянията признаха, че постигнатото през последните две седмици не е задоволително за отбягване на по-големи естествени бедствия в бъдеще. Под въпрос е постигането на задачите, сложени на предходните климатични конференции, за ограничение на световното стопляне до градус и половина, установи заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс:

" Договореното не е задоволително огромна стъпка за хората и планетата. Няма задоволително старания от огромните замърсители да усилят и ускорят орязването на нездравословните излъчвания. "

В заключителния текст, признат на конференцията, се приказва за създаване на " нискоемисионни " енергоизточници - намек за увеличение на добивите на природен газ (източник на въглероден диоксид и метан, апетитен от политици и лобисти за " по-чист " от въглищата  и петрола). Участниците в СОР-27 не дадоха отговор на апелите за последователно понижаване на всички изкопаеми горива, с което провокираха разочарованието на английския пратеник Алок Шарма:

" Пик на излъчванията преди 2025 година, който е нужен съгласно учените, не участва в текста. Ясно продължение на линията за последователно отричане от въглищата - няма го в този текст. Ясен ангажимент за понижаване на изкопаемите горива - не и в този текст. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР